Shqip Română
Ne Media

Artdashësit vlonjatë mirëpresin koncertin “Miqësia historike midis dy kulturave, Shqipëri-Rumani”

Artdashësit vlonjatë mirëpresin koncertin “Miqësia historike midis dy kulturave, Shqipëri-Rumani”

Artdashësit vlonjatë mirëpresin koncertin “Miqësia historike midis dy kulturave, Shqipëri-Rumani” Ditën e hënë, 21 nëntor 2022 në orën 18.00 në qytetin e Vlorës, në Pallatin e Kulturës u mbajt një koncert simfonik me vepra të kompozitorëve shqiptarë dhe rumunë.

Koncerti i kësaj mbrëmjeje ishte i pari nga tri koncertet që po zhvillohen në kuadër të projektit “Miqësia historike midis dy kulturave, Shqipëri-Rumani” që bëhet i mundur nga mbështetja e Departamentit për Rumunët e Kudondodhur në Rumani.

E gjithë kjo nismë po mbahet në atmosferën e festave kombëtare të të dy popujve dhe në prag të festimit të tyre. Këtë vit më 28 nëntor populli shqiptar do të përkujtojë 110-vjetorin e këtij akti patriotik.

Gjithashtu këtë vit, më 1 Dhjetor populli rumun do të nderojë Festën Kombëtare që pritet të festohet nga të gjithë rumunët e kudondodhur.

Organizatorët kishin përzgjedhur për nisjen e kësaj jave kulturore Vlorën, qytetin simbol të Pavarësisë së popullit shqiptar jo vetëm për rëndësinë e madhe që ka ky qytet në historinë e kombit, por edhe për të treguar lidhjen mes aktit të Pavarësisë dhe fakteve historike që lidhen me të: të gjithë e njohin rolin e komunitetit shqiptar të Bukureshtit dhe rrugëtimin historik të burrave të kombit deri në shpallje të pavarësisë.

Ndërkohë, qyteti i Vlorës njihet edhe për praninë e rëndësishme të pakicës arumune, si një nga 9 pakicat kombëtare të njohura me ligjin shqiptar, 96/2017.

Në këto caste që flasim në Vlorë është në zhvillim e sipër edhe një projekt që ky Departament po realizon në një nga fshtatrat e zonës, Mekat, ku jeton një pakicë arumune. Projekti është i fushës së arsimit dhe është mirëpritur dhe zhvilluar në bashkëpunim me banorët e zonës dhe komunitetin vendas.

Aktiviteti i fillimit të kësaj jave kulturore u zhvillua me kontributin e studentëve dhe të profesorëve të Fakultetit të Muzikës nën drejtimin artistik të Prof. Dr. Isak Shehu, Dekan i këtij Fakulteti në Universitetin e Arteve, Tiranë.

Programi nisi me një nga veprat e veçanta të kompozitorit emblemë të kulturës muzikore rumune Xhorxhe Eneskut. Vepra pasuese ishte Kapriçi Simfonik i kompozitorit Nestor Kraja, e titulluar “Vallja e shtrigave”. Violinisti i njohur Lorenc Radovani interpretoi “Baladën për violinë e orkestër harqesh” të kompozitorit rumun Çiprian Porumbesku, vepër e autorit të Himnit tonë Kombëtar.

Më pas përsëri nga violinisti Lorenc Radovani u interpretua një baladë tjetër shqiptare. “Baladë për violinë e orkestër” e kompozitorit Pjetër Gaci. Në përfundim të këtij programi artdashësit vlonjatë ndoqën një nga veprat klasike të kulturës muzikore rumune e pikërisht atë të kompozitorit Konstantin Dimitresku e quajtur “Valle fshatare” për orkestër. Ky koncert u drejtua nga dirigjentët Alqi Lepuri “Artist i Merituar” dhe Altin Buli, ky i fundit i diplomuar në institucionet arsimore rumune.

GALERI FOTOGRAFISH

Artdashësit vlonjatë mirëpresin koncertin “Miqësia historike midis dy kulturave, Shqipëri-Rumani”
Artdashësit vlonjatë mirëpresin koncertin “Miqësia historike midis dy kulturave, Shqipëri-Rumani”
Artdashësit vlonjatë mirëpresin koncertin “Miqësia historike midis dy kulturave, Shqipëri-Rumani”

Postime të Ngjashme