Shqip Română
Ne Media

Notat që na bashkuan me Rumaninë, flet pasardhësja e kompozitorit rumun të himnit kombëtar shqiptar

Në kuadër të forcimit të marrëdhenieve rumuno-shqiptaro vjen mes notave muzikore figura Çiprian Proumbesku, kompozitorit rumun të himnit kombëtar shqiptar. Ambasadori i Rumanisë në Tiranë, Oktavian Sherban, nënvizoi rëndësinë e zgjerimit të mardhënieve kulturore midis dy vendeve.

Kompozitori i Himnit Kombëar shqiptar ishte rumuni, Çiprian Proumbesku.

Pasardhësja e tij në tre beza Stanka Sholz Çionka ka shpjeguar kontributin që stërgjyshi i saj ka dhënë në fushën e muzikës.

"U mahnita kur dëgjova nga kolegët se një ndër universitetet e Japonisë në seksionin e muzikës, një nga pjesët e detyrueshme për ata që ndjekin mësimin e violinës është balada e Çiprian Proumbeskut. Në të gjitha vendet e banuara nga rumunët muzika e tij edhe sot është shumë e dëgjuar dhe e preferuar."

Ambasadori i Rumanisë në Shqipëri, Shkëlqesia e Tij, z. Oktavian Sherban, theksoi rolin e veçantë që këto aktivitete kanë në njohjen dhe zgjerimin e lidhjeve kulturore rumuno-shqiptare, të cilat datojnë prej shekujsh.

Nën tingujt e pianos dhe violinës përformuan Irina Nanushi e shoqëruar Verona Maier, zëvendësrektore e Universitetit të Muzikës në Bukuresht.

Në mbyllje të aktivitetit anëtaret e projektit vullnetar Tricolor njoftuan publikun pjesëmarrës se ky eveniment është vetëm fillimi i mbarë i një sërë veprimtarish artistike dhe kulturore, të cilat planifikohen të organizohen më tej në bashkëpunim me Ambasadën e Rumanisë në Shqipëri dhe organizata të ndryshme rumune dhe shqiptare.

KLIKONI KETU PER TE LEXUAR MATERIALIN E PLOTE NGA TELEVIZIONI ORA NEWS

KLIKONI KETU PER TE PARE KRONIKEN NGA TELEVIZIONI ORA NEWSPostime të Ngjashme